REHBERLİK > Sınav Kaygısı

Öğrenciler, çok küçük yaşlardan itibaren sınavlarla karşılaşmakta ve girdikleri sınavlarda başarılı olmak için çaba harcamaktalar. Okullarda girilen deneme sınavları, dil sınavları, lise giriş sınavı ya da üniversite sınavı, meslek yaşamına atıldıklarında pozisyonlarının artması için girecekleri sınavlar bunlara sadece örnektir.

Kaygının en iyi örneklerinden birisi ülkemizde milyonlarca insanın girdiği sınavlarda yaşanmaktadır. Sınav öncesinde, sınav anında ya da sınav sonrasında öğrenciler sınav kaygısı yaşamaktadır. Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Orta düzeyde kaygı, çocuğumuzun ödevlerini günü gününe yapmasını, verilen sorumlulukları yerine getirmesini sağlar. Ancak yüksek kaygı durumunda birey öğrenmeye karşı olan isteğini kaybeder ya da var olan bilgisini gerektiği yerde kullanamaz.

ÇOCUKLAR NEDEN SINAV KAYGISI YAŞAR?

Sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme, sınava yeterince hazırlanamama veya kötü çalışma alışkanlıkları, başarısız olma korkusu, gerçekçi olmayan mükemmeliyetçi yaklaşımlar, olumsuz düşünce biçimleri, aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması, sınavda zamanı iyi kullanma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmaması nedenler arasında sayılabilir.

ÇOCUĞUNUZUN SINAV KAYGISI YAŞADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Kaygı kendisini  fizyolojik, duygusal ya da bilişsel olarak kişide yarattığı değişikliklerle gösterir.

Fizyolojik olarak;

    Kalp atışlarının düzensizleşmesi ve çarpıntılar,
    Solunum düzensizlikleri,
    Ellerde titreme, vücutta ateş basması,
    Baş dönmesi, bayılma, beynin boşalmış gibi hissedilmesi,
    Vücutta yorgunluk hissi, uyuşma ve titremeler,
 
Duygusal olarak;

    Huzursuzluk,
    Öfke- kızgınlık,
    Korku,
    Ümitsizlik,
    Mahcup olma / utangaçlık,
    Düşük özsaygı,
    Hayal kırıklığı,
    Mutsuzluk, yalnızlık duygusu,
    Tedirginlik,
    Değişken ruh hali,

 Bilişsel olarak ise;

    Düşünceleri toparlayamama, ifade edememe,
    Unutkanlık, bilgiyi transfer edememe,
    Duyu organları ile algılanan bilgileri anlamada güçlük çekme,
    Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü ile kendini belli eder. Çocuk ya bunları dile getirir ya da sınav ile ilgili yapılan konuşmalarda kendini belli edecek ifadelerde bulunur. Bu süreçte ebeveyn olarak çocuğun beden diline ve söylemlerine dikkat edilmelidir.

Tüm Rehberlik Konuları